Ιστορικό
Σύντομο Ιστορικό της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. – Ο.Τ.
H Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα είναι Πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικό Σωματείο που ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 1948. Μια ομάδα κινηματογραφιστών της εποχής εκείνης όπως οι Γρηγόρης Γρηγορίου, Λυκούργος Σταυράκος, Νίκος Κοκόλης, Ιάσων Νόβακ, Φιλοποίμην Φίνος, Γιώργος Νιαγάσας, Ντίμης Δαδήρας, Γιάννης Δριμαρόπουλος κ.α., είχαν την έμπνευση και την πρωτοβουλία αυτής της ίδρυσης. Η πολύχρονη πορεία της (εκτός της περιόδου 1967-1974, οπότε διαλύθηκε βίαια από τη δικτατορία των συνταγματαρχών κι επανιδρύθηκε το 1974) σηματοδοτεί μια πλούσια Συνδικαλιστική και Πολιτιστική δραστηριότητα στην οποία αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο οι αγώνες των εργαζόμενων τεχνικών για:
- Διεκδίκηση ψήφισης και εφαρμογής του Ν.Δ. 4208/19-9-1961 (περί μέτρων δια την ανάπτυξιν της Κινηματογραφίας εν Ελλάδι…)
- Εφαρμογή του οκτάωρου και των σαράντα ωρών απασχόλησης την εβδομάδα.
- Κατοχύρωση Συνδικαλιστικών Ελευθεριών.
- Καταπολέμηση της Ανεργίας.
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Ανατροπή του καθεστώτος του “ανειδίκευτου εργάτη” που ίσχυε μέχρι το 1982 για τους Έλληνες Κινηματογραφιστές.
- Διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων των τεχνικών του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και κατοχύρωσή τους με την ίδρυση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων με την επωνυμία «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ».
- Εκπροσώπηση και συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων που διαμορφώνουν την πολιτική για τον Ελληνικό Κινηματογράφο: α) Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού, β) Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, γ) Γενική Συνέλευση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δ) Επιτροπή Απονομής Κρατικών Βραβείων Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού ε) Διοικητικό Συμβούλιο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς και μέλη στην Παγκόσμια Οργάνωση Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό χώρο FISTAV και μετέπειτα της UNI-MEI.
- Αναβάθμιση του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζόμενων τεχνικών.
Επίσης, η πενηντάχρονη και πλέον επίμονη διεκδίκηση δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης -την οποία τόσο πεισματικά και ανεξήγητα αρνείτο να δημιουργήσει η Ελληνική Πολιτεία- δικαιώθηκε μόλις το 2003 με τη δημιουργία του Τμήματος Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Σήμερα, το δυναμικό της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. περιλαμβάνει εργαζόμενους-τεχνικούς από 13 κλάδους και 81 ειδικότητες του Κινηματογραφικού και Οπτικοακουστικού χώρου.
Στο ιδιόκτητο 4όροφο κτίριό της (Βαλτετσίου 25 – Αθήνα) στεγάζονται τα γραφεία της Ένωσης, τα γραφεία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» και το Πολιτιστικό Κέντρο της: Βιβλιοθήκη (με 5.500 βιβλία και 6.500 περιοδικά), Ταινιοθήκη ( με 2.000 ελληνικές και ξένες ταινίες) και Αίθουσα Προβολών & Διαλέξεων.
Απώτεροι στόχοι της Ένωσης ήταν και παραμένουν: η όσο το δυνατόν αρτιότερη τεχνική και καλλιτεχνική κατάρτιση των μελών της και όχι μόνο, η προώθηση και η ανάδειξη του Ελληνικού Κινηματογράφου σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του νομικού και θεσμικού πλαισίου που αφορά στον Ελληνικό Κινηματογράφο και η με οποιονδήποτε τρόπο ανάδειξη και διάδοση της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.