Πανκαλλιτεχνική Κινητοποίηση Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE
RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
http://www.potha.gr    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                     

 

Αθήνα, 09-02-2021

Πανκαλλιτεχνική Κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου


Συνάδελφοι,

Σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα χρόνο που βρισκόμαστε σε καθεστώς απαγόρευσης εργασίας. Ο πολιτισμός είναι ο μόνος κλάδος που είναι κλειστός με κρατική εντολή εδώ και ένα χρόνο (με εξαίρεση το πολύ περιορισμένο άνοιγμα του καλοκαιριού). Από την πρώτη στιγμή της Πανδημίας, η Ομοσπονδία μας μαζί με τα Σωματεία, αναδείξαμε την έκταση του προβλήματος, κινητοποιήσαμε κατ’ επανάληψη τους ανθρώπους του Πολιτισμού οργανώνοντας τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο χώρο του Πολιτισμού.
Είναι αδιανόητο και υποτιμητικό, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση να πράξουν ως οφείλουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν τον χώρο μας, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι παραμένει κλειστός με δική τους απόφαση. Να τους υποδεικνύουμε τη δουλειά τους και να πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Να περιγράφουμε την κατάσταση, να οργανώνουμε δίκτυα και δομές αλληλεγγύης, για να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της πολιτικής τους.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στο χώρο μας επιβιώνουν μόνο με το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβάλλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκέμβριου.
Όλα τα υγειονομικά δεδομένα δείχνουν πως η αναστολή δραστηριοτήτων θα υφίσταται το πιθανότερο  μέχρι και την άνοιξη.
Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη των ανθρώπων του Πολιτισμού.
Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ξεκάθαρα και διεκδικούμε:
•    Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου για τους πρώτους μήνες του 2021. Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων). Αναδρομική καταβολή του επιδόματος για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο. Επίσης, για τους συναδέλφους που η επιδότηση ανεργίας λήγει μέσα στη διάρκεια ενός μήνα χωρίς να τον καλύπτει ολόκληρο, να δίνεται η επιδότηση ειδικού σκοπού, αντίστοιχα με τις περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν ενεργή σύμβαση που δεν είναι πλήρους απασχόλησης και δεν εξαιρούνται της επιδότησης.
•    Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
•    Να διασφαλιστούν δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.
•    Για τους δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος του 2020 να μην απορριφθούν οι αιτήσεις όσων την περίοδο καταβολής της επιδότησης (Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 2020) ήταν εργαζόμενοι σε άλλο κλάδο, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας του δικού μας. Επίσης για το εποχικό βοήθημα του 2021 να μην έχει προϋπόθεση ένσημα, αλλά να είναι δικαιούχοι όσοι επιδοτήθηκαν έστω μία φορά κατά την περίοδο της πανδημίας.
•    Συμπαραστεκόμαστε στο αίτημα των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων για άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα να μη χαθεί η χρονιά για τους σπουδαστές των παραπάνω σχολών.
•    Να διασφαλιστεί η απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.
•    Άμεση εφαρμογή των υπογεγραμμένων συλλογικών συμβάσεων και ώθηση στην κατοχύρωση δικαιωμάτων μέσω των συλλογικών συμβάσεων στον Ιδιωτικό Τομέα
•    Ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος, στις  ειδικότητες που δεν υπάρχουν, οι οποίοι να περιγράφουν το επάγγελμά τους.
Καλούμε μαζί με τα Σωματεία του χώρου του Πολιτισμού σε Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 12.00 στα Προπύλαια τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Στη συνέχεια θα επιδώσουμε τα αιτήματα μας στο Υπουργείο Εργασίας. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία εκπροσώπων των εργαζομένων θα επιδώσει ψήφισμα και τις θέσεις μας σχετικά με το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον Οπτικοακουστικό Τομέα. («ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»). Με νεότερη ανακοίνωση  θα σας κοινοποιήσουμε τις θέσεις μας.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος δεσμεύεται στον κόσμο της εργασίας ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις διεκδικήσεις του χώρου, μέχρι να υπάρξουν μέτρα στήριξης τώρα, μέχρι να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοί μας που πλήττονται από την πανδημία.
 


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                           ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΝΔΡΑΣ